Cova d'Espades

Formes curioses Avançant a l'interior de la cova Petites concrecions al sostre de la cova Cingles de Vallcebre, serra de Mata-rodona i el Pedraforca

Un curt passeig de mitja hora ens porta des de la masia d'Espades (La Nou de Berguedà) fins a la cova homònima, separada uns metres sota el camí. Es tracta d'una cavitat àmplia de conglomerat, d'uns 70 o 80 metres de recorregut, i que conté petites concrecions litogèniques. Caminem fins a la Jaça d'Espades per contemplar un bonic paisatge amb les darreres nevades i arribem fins un faig monumental. Tornem pel mateix camí.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Espeleologia / Caminada
  • Lloc de sortida: Espades, La Nou (Berguedà)
  • Distància: 3,7 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 210 metres
  • Temps: 2:50 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Catllaràs - Picancel, Editorial Alpina (1:25.000)

Crònica

La idea inicial de la sortida era fer una senzilla matinal pel vessant occidental del Catllaràs, visitant la cova d'Espades i una curiositat natural ben poc coneguda situada a l'oest del Sobrepuny, concretament sota el Sobrepuny de Baix. Es tracta d'un pont natural de roca que permet creuar la petita cinglera en aquell punt. Precisament el dia anterior l'amiga Neus ens va comentar la seva existència, i amb l'excusa de sortir a passejar una estona hi vam posar rumb. La cerca va resultat infructuosa per falta de planificació bàsica. Ens vam haver de conformar amb visitar al cova d'Espades, prou interessant per les seves dimensions.

Ens va explicar la Neus que feia poc havien amagat un catxé en aquell punt, i tot i que no som aficionats a aquesta mena de cerques, sí que ens interessava aquesta curiositat rocosa. De fet les coordenades exactes es poden trobar al web Geocaching.com, concretament al catxé El forat de la Neus, però no vam anotar les coordenades del lloc sinó només les de les cruïlles principals. Com que el lloc en qüestió està força allunyat de cap camí, i no teníem idea de la ubicació exacta, aviat vam veure que no tenia sentit continuar embardissant-nos i vam posar fi a la cerca. Hi tornarem alguna altra estona.

Pugem fins a la casa d'Espades des de la Nou, per la pista que comença al mateix poble i que està asfaltada durant un parell de quilòmetres, i després de terra. La pista està en bones condicions fins a la casa de Cuirols, i després més trencada. Nosaltres vam arribar fins uns metres abans de la masia d'Espades, ja que un tram una mica glaçat ens va fer ser prudents. Comencem a caminar per la pista fins arribar vora la casa, enmig d'un marcat revolt. Continuem amunt uns metres fins que prenem una pista secundària a la dreta, seguint el GR. Pocs metres més endavant deixem el GR que marxa avall per un camí, i seguim per la mateixa pista, que comença a pujar suaument. Uns centenars de metres després, a la dreta, ens hem de fixar en un caminet ben poc evident que marxa avall, indicat amb alguna fita, i que en un parell de minuts ens deixa a la boca de la cova d'Espades. Hem trigat uns 30 minuts en arribar a la cova.

La boca és petita, però de seguida la cavitat s'eixampla. La cova s'enfonsa ràpidament, i es veuen dues direccions. A l'esquerra una petita sala sense continuació, i a la dreta una sala irregular sembla que continua enfonsant-se. Baixem per aquest cantó mig desgrimpant entremig dels blocs escampats gairebé per tota la base de la cova. El terreny és irregular, amb grans blocs i petites concrecions. Les formes més interessants són petites estalactites que es despengen del sostre en gran quantitat. Més al fons la cova baixa encara una mica més, i s'arriba al final del tram transitable. Vora la part més fonda, potser uns 60 o 70 metres endins, es poden veure alguns petits gourgs i alguna formació curiosa. La visita a la cova ens ocupa aproximadament mitja hora.

Sortim de la cova i continuem per la pista tot pujant fins arribar a la Jaça d'Espades, un punt elevat i amb molt bones vistes, sobretot cap als cingles de Vallcebre, la serra de Mata-rodona, Ensija i el Pedraforca, que retratem ben covert de neu. La pista baixa ara uns metres fins un fons de coma on, a l'esquerra, puja el camí cap al Sobrepuny enmig d'una bonica fageda. És destacable el gran faig que trobem uns metres més avall. Aquí també podem veure la bauma del Teixidor, amagada sota la cinglera. No val la pena baixar-hi ja que el sostre va col·lapsar, i ara és una bauma foradada.

Aquí comença la nostra recerca infructuosa que abans explicàvem. Baixem uns 100 metres de desnivell fins al punt on havíem de deixar el camí, i pensant que era a prop busquem qualsevol indici de pont de roca, i aviat veiem que no anem ben encaminats ja que si no hi ha roca, difícilment pot haver-hi pont de roca. Després d'una bona estona embardissats tornem al camí i al peu del faig, on veiem que és massa tard per pujar al Sobrepuny i tornem amb la cua entre cames.

Una sortida ben poc reeixida, i que probablement no valdria la pena explicar, tret de compartir la visita a la cova d'Espades, prou interessant si la combinem amb alguna de les diverses activitats que podem fer per aquest entorn, com per exemple la zona de les Agudes i sobretot el Sobrepuny, un dels cims clàssics del Catllaràs.

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari